In 1997 verscheen in de befaamde Privé Domein-reeks ‘Dagboek van een teleurgesteld man’ van W.N.P. Barbellion, in een vertaling van Harry Oltheten. Dit schitterende boek is het enige boek dat tijdens het korte leven van Bruce Frederick Cummings (Barbellions echte naam) (1889-1919) verscheen. Het is zijn magnum opus, zonder twijfel een van de beste dagboeken die ooit zijn verschenen, geschreven door iemand die met grote passie hield van het leven en door datzelfde leven ongenadig hard om de oren werd geslagen. Barbellion was een amateurbioloog die het dankzij zijn gedrevenheid en grote intelligentie schopte tot een academische posistie in de biologie, en dit dagboek staat dan ook bol van de natuurliefde. Maar hoe meer zijn ziekte, een aggressieve vorm van multiple sclerose, hem in haar greep krijgt, hoe meer zijn liefde zich verlegt naar het leven zelf, het leven waarvan hij weet dat het door zijn vingers glipt. Zoals zijn broer Arthur Cummings over zijn werk schrijft: ‘And while he pursued Fate, Fate followed close on his heels’. Barbellions schrijverschap is een korte, heftige botsing tussen de liefde voor, en de gesel van het leven, bezien door de ogen van iemand die niet alleen buitengewoon intelligent was, maar vooral een geniale literaire auteur.

Van Barbellion verschenen na zijn dood nog twee boeken ‘A last diary’ en ‘Enjoying life’. Die laatste is een verzameling essays, die, voor zover dat uit het Dagboek nog niet duidelijk was, bewijzen dat er een grote literaire essayist er aan Barbellion verloren is gegaan. De essays zijn geen klassieke betogen, maar meanderen als streams of conciousness door het hoofd en het lichaam van schrijver en lezer, en vinden juist daar toch weer essayistische kwaliteit.

Vertaler Harry Oltheten is zijn passie voor het auteurschap en leven van W.N.P. Barbellion nooit meer kwijtgeraakt. Eerder publiceerde hij al een vertaling van ‘A last diary’. En nu heeft hij ook de literaire essays uit ‘Enjoying life’ naar het Nederlands gebracht, zijn eerdere vertalingen herzien, en geeft hij dit alles uit in een luxe cassette met gelimiteerde oplage. Dat mag je gerust een grote literaire gebeurtenis noemen. En die vindt plaats bij Boekhandel Van Rossum, op 14 december om 20.00 uur. We gaan met Oltheten in gesprek, en er wordt geproost op wat zeker een van de meest onderschatte schrijverschappen is van de twintigste eeuw.

Toegang is gratis. Aanmelden gewenst: winkel@boekhandelvanrossum.nl / 020-4707077.