De zomer van 2016 zal voor boekenliefhebbers wel altijd het moment blijven waarop we Harry Potter in Harry Potter and the Cursed Child (Little Brown, € 22,50) als volwassen man leren kennen. Maar in het kielzog van vader Potter zien deze zomer verschillende nieuwe titels het licht, die zeker ook het opmerken waard zijn.

9789059366855_hiresOm te beginnen is sinds deze week De schooldagen van Jezus (Cossee, € 19,95) te koop, de nieuwe roman van J.M. Coetzee, die eerder in Nederlandse vertaling uitkomt dan in de originele Engelstalige editie. Daarin volgen we de verdere verwikkelingen van het bijzondere kind David uit De Kinderen van Jezus, die zijn (stief)vader confronteert met lastige vragen en de moeilijkheid het wederzijds onbegrip te overstijgen. De ouder-kindrelatie speelt ook een rol in de eerder deze zomer  uitgekomen nieuwe roman van Dave Eggers. Helden van de grens (Lebowski, € 24,99 ) vertelt het verhaal  over een vrouw die huis en haard (en man) achterlaat en zich in een camper met twee jonge kinderen schijnbaar doelloos op weg naar Alaska begeeft.

De Britse Kate Teest debuteerde eerder dit jaarThe Bricks that Built the Houses (Bloomsbury, € 21,95). Haar vertelling over vier jonge Londenaren  die aan hun achtergrond proberen te ontkomen viel in de smaak. Nu is er de vertaling De stenen die de huizen bouwen (Meulenhoff, € 19,95) en het ritmische, stuwende taalgebruik van Tempest blijft in het Nederlands herkenbaar. Tempest is ook bekend als rapper en dichter.

9200000061473761In 1940 debuteerde de 23-jarige Carson Mc Cullers met Het hart is een eenzame jager (Athenaeum, Polak & Van Gennep, € 19,99), dat direct een bestseller en een moderne klassieker over alledaagse tragedie bleek. In een klein stadje in het Amerikaanse Zuiden hebben een zachtmoedige kroegbaas, een verbitterde huisarts, een muzikale tomboy en een alcoholist met marxistische overtuigingen ieder hun eigen redenen voor ontevredenheid in het bestaan. Ze hebben gemeen dat zij alle hun hoop hebben gevestigd op de doofstomme zilversmid John Singer, wiens zwijgen steeds begripsvoller en van betekenis schijnt, maar hij kan onmogelijk de verlossing bieden, die zij verlangen.

Omslag
Omslag

Van de vorig jaar overleden Frans Pointl verscheen nagelaten werk onder de titel Zonder rampspoed valt er niets te melden (Van Ditmar, €16,50).Daarin verhalen, gedichten en brieven die ‘het kleinste schrijvertje van Nederland’ (aldus Pointl zelve) voornamelijk schreef in de zes jaar dat hij ‘te langgeleefd’ had, de laatste jaren van zijn leven die hij sleet op zijn kamer (‘het bezemhok’) in het Amsterdams verpleeghuis.

 

Verder nieuw bij fictie o.a.:

Karel Schoeman, Verliesfontein (Brevier, € 22,50). Een historicus onderzoekt de schermutselingen in het Zuid-Afrikaanse dorp Fouriesfontein en komt tot de onstellende conclusie dat niemand zich de zwarte slachtoffers ook maar herinnert. Eerste deel uit een trilogie.

Liza Klaussmann, Villa America (Meulenhoff, € 22,50). Roman over een Amerikaans  echtpaar dat de benauwende positie in de New Yorkse high society verruilt voor een villa aan de Franse Rivièra, waar kunstenaars, schrijvers en musici als Pablo Picasso, Ernest Hemingway en Cole Porter kind aan huis zijn.

Sigizmoend Krzizjanovski, De terugkeer van Münchhausen (Pegasus, € 16). Satirische roman uit 1927 die tot 1990 verboden is geweest in de Sovjet-Unie. Krzizjanovski  laat Baron von Münchhausen door de communistische heilstaat reizen en nieuwe doldwaze avonturen meemaken.

9200000051724727‘Ik dacht dat u al dood was!’ sprak dichter Ingmar Heytze bij de kennismaking met zijn oudere collega Guillaume van der Graft in 1998. Heytze memoreert dat in de inleiding van zijn bloemlezing van Van der Grafts gedichten, Er loopt een gedicht voor mij uit (Atlas Contact, €24,99) en wil er mee duidelijk maken dat dichters van zijn generatie Van der Graft herontdekten en zijn dichtersbestaan na zijn zeventigste levensjaar nieuw leven in bliezen. Guillaume van der Grafts echte naam was Willem Barnard (1920-2010), die theoloog was. Jarenlang gold: “Wie zijn psalmvertalingen zong, kende zijn gedichten niet, en wie hem als dichter waardeerde, kende de theoloog niet.” Daar maakt deze bloemlezing van ruim zestig jaar dichtwerk mogelijk een einde aan.

Een andere dichter die op gevorderde leeftijd misschien te weinig naam heeft, is Jacobus Bos. Zijn nieuwste bundel wordt door Joost getipt. Alsof niemand hier onsterfelijk is (Wereldbibliotheek, €19,99) heet de bundel.

UNDYING coverMichel Faber, de Britse auteur met Nederlandse roots, pochte graag dat om tot een verzamelbundel van zijn gedichten te komen, hij ver in de negentig zou moeten worden. Toen overleed in 2014 zijn vrouw aan kanker. Aanleiding voor ontreddering, maar ook voor een nieuwe stroom gedichten. “I wish I’d lived into my nineties, with Eva at my side, and never write these things,” stelt hij in het voorwoord van Undying – a love story (Canongate, €19,95) met Fabers poëzie vanaf 1984 tot 2015.

 

Verder nieuw bij poëzie:

Hannah van Binsbergen,  Kwaad gesternte (Atlas Contact, € 19,99). Eenzelvige maar ook geëngageerde gedichten (soms gedachten) van een 23-jarige filosoof.

9789048832200_hiresErik Jan Harmens en Ilja Leonard Pfeijffer, Duetten (Lebowski, € 17,50). In 2007 lazen de bevriende Harmens en Pfeijffer hun eerste gezamenlijk geschreven gedicht voor in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Dat duet ontbreekt (kwijtgeraakt), maar dertig andere samenzangen die sindsdien dankzij een e-mailcorrespondentie zijn ontstaan, zijn hier vereeuwigd.

 

Deel dit bericht:
De vangst van de zomer van 2016