Alles wat je lief isMadeline Whittier heeft SCID, een ziekte die ervoor zorgt dat ze voor de hele wereld allergisch is. Álles kan haar ziek maken en daarom komt ze haar huis niet uit. Al zeventien jaar niet. De enige mensen met wie ze fysiek contact heeft zijn haar overbezorgde moeder, fulltime verpleegster Carla en sporadisch een leraar. Haar verdere leven speelt zich online af, of in boeken.

Tótdat de knappe Olly naast haar komt wonen. ‘Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld.’ Olly is het tegenovergestelde van het leven in Madelines witte kamer: steeds in beweging, niet vertrouwd of altijd hetzelfde en dus gevaarlijk.

Zijn slaapkamer bevindt zich bijna recht tegenover de slaapkamer van Madeline. Na wat gespioneer worden e-mailadressen uitgewisseld, wordt er gechat en volgt – met hulp van Carla – zelfs een superspannende stiekeme ontmoeting.

Madeline had zichzelf geleerd dat iets willen tot steeds meer willen leidt en dat aan verlangen nooit een eind komt. En omdat alle wensen die uit verlangen en willen ontstaan onmogelijk voor haar zijn door haar ziekte, bande ze die twee succesvol uit haar leven. Maar door Olly kan ze niet meer op de oude manier naar de wereld kijken, is dat halve leven geen echt leven meer en dus niet genoeg: ‘Ik was gelukkig voor ik hem leerde kennen. Maar nu leef ik, en die twee dingen zijn niet hetzelfde.’

Terwijl ze weet dat het haar dood kan worden, vraagt ze zich af of ze niet voor het echte leven moet kiezen, al is het maar voor even. En daarmee wordt Olly wordt het grootste risico dat ze ooit heeft genomen.

Alles wat je lief is van Nicola Yoon stond bij verschijnen meteen op nummer één van de New York Times-bestsellerlijst en dat snap ik helemaal. Het boek leest – ondanks de best zware onderwerpen – vederlicht. De chats met Olly, tekeningen (van de man van de schrijfster: David Yoon) en grappige fragmenten uit Madelines woordenboek of spoilende boekbesprekingen dragen daar zeker aan bij. Daarom is dit boek ook zo geschikt voor zowel 12- als 15-plussers.

Uiteindelijk hebben we allemaal delen die in een witte kamer opgesloten zitten. Dit boek zou zomaar kunnen helpen om de ramen open te zetten en je vleugels te geven.

Eline (36) is oprichter van kinderboekensite boekwijzer.com. Ze is moeder van Fiene (5), Joep (3) en zwanger van nummer drie. Voor mama&family geeft ze wekelijks een bijzondere kinderboekentip.

Deel dit bericht:
Kinderboekentip van de week: Alles wat je lief is (12+/15+)