Omslag Suzie Ruzie en het schaartjeVanaf het moment dat de boekjes over Suzie Ruzie door de brievenbus vielen, hebben mijn kinderen er een heldin bij. Als ware fans scanderen ze: ‘Suzie, Suzie, Suzie!’ als ik ze vraag welk verhaaltje ik zal lezen voor het slapengaan. Dat snap ik wel. Suzie herinnert me eraan hoeveel je als kind kunt houden van een personage dat lekker stout is: van de Pippi Langkous in het verhaal

Jaap Robben en Benjamin Leroy bedachten zo’n meisje, noemden haar Suzie Ruzie en lieten haar meteen in twee prentenboeken schitteren: Suzie Ruzie en het schaartje en Suzie Ruzie en de stinkvinger. De eerste is mijn favoriet.

Suzie en Hond vervelen zich, ze hebben overal al mee gespeeld. En dan…

‘Plotseling hoort Suzie een gek geluid…

“Help, help, laat me hieruit.”

“Wie is daar?” vraagt Suzie verrast.

“Ik ben het, en ik heb honger,” klinkt het zielig uit het laatje van de kast.’

Suzie wordt geroepen door een schaartje dat veel meer lust dan alleen een taartje. Alles en iedereen moet naar de kapper: Suzie, Hond, de hele inboedel… en dan is de honger van het schaartje nog lang niet gestild. De broek van de buurman, het stoplicht, boodschappentassen: ‘”Voorzichtig schaartje, niet zo snel!” Knip, knip, knip. “Jawel, jawel!”’. O jee, hoe zal dat aflopen?

Ouders vertrouwen me weleens toe dat ze boekjes over stoute kinderen soms spannend vinden: brengen ze hun kind niet op verkeerde ideeën? ‘Júíst voorlezen,’ is steevast mijn antwoord. Stoute plannetjes krijgen ze toch wel, op deze manier maak je die meteen bespreekbaar en zullen kinderen je zelf vertellen wat wel en niet mag. Hoef je dat meteen zelf niet meer te doen!

Suzie Ruzie en het schaartje is in een fijn, snel en ritmisch rijm geschreven en alleen al de gezichtsuitdrukkingen op de tekeningen zijn om hardop bij te schateren. Gelukkig verschijnt dit najaar deel drie over de nieuwe peuterheldin al!

We geven drie exemplaren van Suzie en het schaartje weg. Kijk op snel Facebook hoe je kunt winnen!

Eline (36) is oprichter van kinderboekensite boekwijzer.com. Ze is moeder van Fiene (5), Joep (3) en zwanger van nummer drie. Voor mama&family geeft ze wekelijks een bijzondere kinderboekentip.

Deel dit bericht:
Kinderboekentip van de week: Suzie Ruzie en het Schaartje (3+)

Eén gedachte over “Kinderboekentip van de week: Suzie Ruzie en het Schaartje (3+)

Reacties zijn gesloten.