James Kennedy (Orange City, Iowa, 1963), zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder en zijn leven lang al geïnteresseerd en gespecialiseerd in de Nederlandse geschiedenis, is Dean van University College Utrecht en columnist van dagblad Trouw. Enkele maanden geleden verscheen zijn uitstekend ontvangen boek Nederland. Een beknopte geschiedenis bij Uitgeverij Prometheus. In het najaar verschijnt daarvan ook de Engelstalige variant. James Kennedy komt op 11 september naar Boekhandel Van Rossum om een lezing te geven over zijn boek.

U bent daarbij van harte welkom. Aanmelden is verstandig: winkel@boekhandelvanrossum.nl of 020-4707077.

Wereldwijd geloven veel mensen dat Nederland een uniek land is. Dat heeft te maken met de onttrekking van veel land aan de zee, maar ook met de Nederlandse handelsgeest, de markante culturele erfenis, de religieuze diversiteit en een eeuwenoude traditie van tolerantie. Sinds de negentiende eeuw zien de Nederlanders ook zelf hun land als moreel voorbeeld, een land waarvan de morele superioriteit in buitenlands en binnenlands beleid een inspiratie kan zijn voor anderen. In recente jaren maakt het positieve zelfbeeld over Nederland plaats voor negatieve percepties, nu het land zich volgens velen in een identiteitscrisis bevindt.

James Kennedy is de perfecte auteur voor deze beknopte geschiedenis van Nederland. Hij beschrijft niet alleen de historische gebeurtenissen, maar plaatst deze ook in internationaal perspectief en vergelijkt ze met ontwikkelingen in andere Europese landen.