9789044631555-cover--178Op dinsdagavond 2 mei, om 20.00 uur, krijgt Boekhandel van Rossum bezoek van Ronit Palache. Van haar verscheen eind vorig jaar het boek Ontroerende onzin, waarin ze in gesprek gaat met joden in Nederland over de vraag wat vandaag de dag het jodendom en het jood zijn voor hen betekent. Het boek maakte veel los, en we zijn dan ook verheugd dat Palache er in onze winkel over zal spreken. Ze zal dat doen in gesprek met Abram de Swaan, socioloog, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en voormalig columnist van NRC Handelsblad.

U bent van harte welkom en de toegang is gratis. Aanmelden is wel verstandig, als u verzekerd wilt zijn van een plaats: winkel@boekhandelvanrossum.nl of 020-4707077.

Over Ontroerende onzin
Voor de meeste Nederlandse joden in dit boek speelt God een kleine rol. Toch zijn ze allemaal joods. Wat dat dan is? Erbij horen, herkenning voelen, samenklitten, strijd leveren, het delen van een zwaar verleden, maar ook de humor, het intellectualisme en de verbondenheid met Israël. Het Nederlandse jodendom wordt ook getypeerd door verscheurdheid tussen vroom en vrij, ruzietjes, regeltjes, discussies over wie er wel joods is en wie niet, angst, wantrouwen en antisemitisme. Een onverdeeld positieve aangelegenheid is het jodendom voor vrijwel niemand in dit boek. Toch voelt iedereen zich joods, is vluchten voor dat gegeven slechts bij hoge uitzondering mogelijk. Wat bindt de joden in Nederland? Wie zijn zij en welke toekomst hebben ze?

Ontroerende onzin is een bundeling van individuen die samen een collectief vormen. Ronit Palache laat de complexiteit van het jodendom zien aan de hand van ruim honderd Nederlandse joden van drie generaties. Een belangrijk historisch portret van een cultuur, een geloof, een levenswijze.